Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Nova karta međ tri dobra špila

23/04/2007

"... U ovom članku ćemo se pozabaviti nekim vrstama špilova i nekim plemenima koja su bila manje zastupljena do sada. Slobodno možemo reći da smo najzanimljivije od Plemenskih Ratova ostavili za njihov kraj..."

 
 

Na sajtu najviše volite tekstove:

o prepravljanju početnih špilova

sa idejama za sastavljanje novih špilova

o strategijama

turnirske izveštaje sa takmičarskim špilovima

fantazijske priče i opuštene tekstove

volim sve što vole mladi!

 
 

Tekstovi

 
 

Osnovni nivo

 
 

Promocija - Promotivne akcije Izvora magije

 
 

Neimar, 23/11/2007

TREĆI POKLON I TAJNE DOBA PRED NAMA

Dame i gospodo, devojčice i dečaci, lude i pajaci, veliki pozdrav za svakoga!

Dobrodošli u poslednji tekst mini ciklusa nezvanično nazvanog „Brdo poklona“ (prvi deo pronađite ovde, a drugi ovde). Sada ćete, napokon, saznati skoro sve o predstojećem Dobu. Još uvek nećete, doduše, saznati nijednu jedinu novu kartu, ali kakvo bi to Doba Misterija bilo kada bi istovremeno odalo sve svoje tajne... Umesto toga, saznaćete sve propratne stvari, koje, baš kao i propratni tekstovi na kartama, nemaju nikakvu funkciju u igri, ali su ipak njen neodvojivi deo koji daje posebnu draž našem magijskom svetu. Dakle, pripremite se, naoružajte se kokicama, kikirikijem ili nekim drugim grickalicama, i prinesite neki omiljeni napitak – ovo može potrajati!

Iz vaših mailova i forumske rasprave, jasno mi je da se za sada Doba Misterija otkriva baš onako kako želimo: polako i tajnovito. Toliko netačnih pretpostavki i spekulacija sa vaše strane nije viđeno nikada do sada, mada je bilo i par jasnih vizija koje zaslužuju komentar „vruće“. Pokušao bih da razjasnim ono što je ostalo nejasno, a istovremeno želim i da vas ukratko podsetim na sve pomenuto u prethodna dva teksta. To ću izvesti jednostavnim sumiranjem poklona koje ćete dobijati tokom predstojećeg Doba. Pa, da počnemo...

SPISAK SVIH POKLONA

 
karta: Hram Triglava

1) Promo karte... Kao što ste već obavešteni, Doba Misterija je namenjeno iskusnim igračima. Sve u njemu biće kompleksnije, izazovnije i moćnije nego ikada do sada. Iako ništa od svega toga još nije viđeno, hard-core igrači ipak osećaju da će svih 15 karti u svakom pojačanju biti namenjeno baš njima, a ne nekome koga tek treba uputiti u sve tajne igre. Kako bismo donekle ublažili „elitizam“ ovog izdanja, rešili smo da svi pokloni koji idu uz njega budu namenjeni novijim igračima. Ovo je jedini kompromis, ali bi to trebalo da uspostavi fini balans i ne otuđi predstojeće Doba ni od koga.

Prvi poklon koji stiže u svakom pojačanju biće po jedna promo karta od svih postojećih. Njihova retkost biće obrnuto proporcionalna njihovoj starosti: dok ćete otprilike u svakom dvadesetom pojačanju otvarati novu Prirodnu Transformaciju, starije karte biće znatno ređe.

 

Beli Zid iz Doba Saveza će vas čekati u svakom tridesetom, Kralj Mrtvih u svakom pedesetom, a Snaga Uma tek u svakom stotom pojačanju. Ovo ipak znači da će postojati šansa da dobijete bilo koju ranije objavljenu promo kartu! Sve starije promo karte su „originali“, tj. poslednje postojeće zalihe ovih ranije štampanih karti (ovo ćete lako utvrditi po načinu obreza karti, koji je različit u svakom izdanju Izvora do sada). Bilo ko zainteresovan za kolekcionarstvo razume da je ovo zaista unikatan poklon, i da će nešto ovakvo biti veoma teško ponoviti u budućnosti.

2) Džokeri... ove „dvorske lude“, kako ih je u skorašnjem pismu nazvao zvanično najstariji igrač Izvora čika Dule, izazvale su prilično zabuna i nejasnoća. U oceni ove ideje prošli ste bukvalno kroz sva razmišljanja kao i mi mnogo pre vas, pa verujte da je ta ideja odlično razrađena. Nema razloga za dalju neizvesnost, ali, kako je razjašnjenje uloge ovih karti prilično obimno, ono sledi nešto kasnije u ovom tekstu.

 
karta: simbol-biće Zver

3) Simbol-bića... Treći poklon je jednostavno proširenje prvog, jer i simbol-bića spadaju u „promo karte“, iako u najstrožem tumačenju pravila igre to zapravo nisu karte (jer se mogu predstaviti i žetonima, šibicama...) već samo „oznake za bića koja nisu karte“. Dakle, u svakom pojačanju Doba Misterija naći će se i po jedno simbol-biće od ukupno 8 štampanih do sada (neće biti novih), sa odnosom retkosti kao i „prave“ promo-karte. Primer vidite sa desne strane, u vidu oznake kojom se može predstaviti simbol-biće koje pravi recimo oreol Srce Vuka Urlik Zveri. Ovo će biti poslednja prilika da nabavite većinu ovih originalnih „simbolčića“, iako će neki drugi biti štampani već sledeće godine.

Dakle, umesto 15, svako pojačanje će sadržati čak 18 karti! I to nije sve od iznenađenja, jer najveće tek sledi... Pažljivi čitaoci setiće se da sam, u prvoj konkretnoj najavi, rekao da će predstojeće Doba biti...

 

... „različito u onom što smatrate nepromenljivim“. I hoće. Jedini proizvod koji donosi Doba Misterija su upravo opisana pojačanja sa po 18 karata!!! Nema početnih špilova, i nema super paketa! ... (verovatno ste u ovom trenutku prilično zapanjeni, i iznad vaših glava lebde veliki upitnici, a u ušima bruju „zašto“) ...

Zašto? Pa, sam termin „početni špil“ označava šta je to – unapred sastavljen špil namenjen početnicima, koji služi pre da predstavi raznovrsnost okruženja i omogući jednostavan početak igre, nego što se bavi konkretnom strategijom; nema mesta za nešto takvo u izdanju namenjenom veteranima Izvora! Sve glavne teme ciklusa su dobrano načete već u Dobu Saveza, pa ih sada očekuje samo veliki finiš, kao i mnoge druge (da ne kažem sve) postojeće teme iz ranijih edicija... Što se tiče super paketa, u njima jednostavno nema mesta ni za jednu jedinu dodatnu kartu, a takve karte smatramo neodvojivim delom onoga što Doba Misterija jeste. Iz tog razloga, i super paketi su sada neprihvatljivi i neće ih biti. I eto, sada znate kakvo će čudno Doba biti ovo na čijem smo pragu. Da li ste spremni za izazov?

Da... Udahnite duboko, napravite pauzu, prošetajte... upravo ste dobili jednu spektakularnu informaciju, a očekuje vas jedna još spektakularnija. Nastavite sa čitanjem tek kada osetite da ste spremni da svarite još jedno veliko iznenađenje. ;)

NAMENA DŽOKERA

Dakle, dvorske lude su vas zaista zaludele. Kakvih smo se sve predloga naslušali i ideja nagledali... Pre nego što objasnim ono što treba da znate, izvolite pogledati i drugog, plavog džokera koji će se ukazati pred vašim očima kada kliknete ovde.

 
 
Izvori magije - Doba Misterija
 
 

Mnogi od vas su potpuno zbunjeni i zatečeni ovim kartama. Možda zato što su one nešto sasvim novo u igri, a obično je „novitete“ lakše zahtevati u teoriji nego prihvatiti u praksi? Džokeri, zapravo, uprkos burnoj najavi neće promeniti ama baš ništa u sklopu same igre. Jeste, oni mogu menjati neke karte koje nemate, ali su to mogle i Zmije Zloslutnice ili bilo koja druga karta kojoj pre partije najavite novu ulogu. Neće ih biti moguće imati u neograničenom broju u špilu, a na najvećim takmičenjima ih uopšte neće biti. Povrh svega, uskoro će biti razotkrivena i njihova tajna uloga koja će vas prosto terati da nam ih vratite...

Namena džokera jeste da menjaju karte koje vam nedostaju, što treba da vam ulepša igranje. U igri sa prijateljima, možete koristiti najviše po 4 džokera od svake boje (ukupno 20), jer svi džokeri jedne boje mogu menjati SAMO jednu kartu te boje. Pre početka partije MORATE najaviti kartu koju džoker jedne boje menja (to što će protivnik unapred znati deo vaše strategije je kompenzacija za korišćenje „zamene“ umesto prave karte).

Primer: Za špil kakav ste zamislili fale vam dva Crna Zida i dva Crna Zmaja Vitora. Kako su ovo karte iste boje, crni džoker u špilu može uspešno zameniti samo jednu od njih. Takođe, kako obe karte uvedene u igru kao izvori imaju isti tip izvora (Grob, što je izvor crne mane), nijedan džoker druge boje ne može igrati njihovu ulogu (zbog drugačijeg simbola na dnu). Čak i ako imate po četiri džokera u svakoj boji, gornji špil možete dopuniti samo sa 2 crna džokera koja ćete igrati ili kao Crne Zidove, ili kao Crne Zmajeve, što protivniku morate najaviti pre partije.

Znači, u kućnoj radinosti ćete moći da imate teoretski maksimum od 20 džokera u špilu. Na zvaničnim takmičenjima organizatori turnira će unapred najaviti broj dozvoljenih džokera, i to u rasponu od 0-5 (od toga da džokeri nisu dozvoljeni, do toga da ih je dozvoljeno najviše 5 u špilu). Na najvećim IM događajima (kvalifikacionim i Nacionalnim turnirima) džokeri uopšte neće biti dozvoljeni.

Sem ove „fukcionalne“ uloge, džokeri imaju i jednu tajnu ulogu, koja je toliko velika da bi u vašim očima trebalo da sasvim opravda njihovo postojanje...

TAJNA ULOGA DŽOKERA

Razjasnili smo da svako pojačanje iz Doba Misterija sadrži, uz 15 standardnih, i još 3 dodatne karte (za ukupno 18 karata). U svakom pojačanju je po jedan od 5 različitih džokera. Ono što ćete shvatiti ovoga trenutka jeste neverovatna činjenica da je kompletno Doba Misterija u stvari jedna velika nagradna igra! I to kakva nagradna igra... Otvorićemo magijski zapečaćeni trezor Izvora magije i ceo njegov sadržaj ustupiti vama!

Jednostavnim sakupljanjem istih džokera dobijaćete nagrade po izboru:
5 istih džokera - bilo koja karta po želji!
10 istih džokera - 2 paketa pojačanja po želji (iz predstojećih ili ranijih edicija)
15 istih džokera - početni špil po izboru (iz Doba Saveza ili Plemenskih ratova)
20 istih džokera - IM majica
50 istih džokera - Set “Plemenski ratovi” ili “Doba Saveza” (ovde se misli na kutiju prepunu špilova i pojačanja jednog od ovih izdanja Izvora magije!)

Ova nagradna igra će trajati stalno, sve dok Doba Misterija ne bude kompletno rasprodato. Budite, ipak, obavešteni da će ovo „poklon izdanje“ Izvora magije biti štampano u nešto manjem tiražu nego uobičajena izdanja, jer želimo da fond nagrada potraje do kraja. A nagrade će zavisiti samo i isključivo od postojećih zaliha...

Poseban akcenat bih bacio na „najmanju“ nagradu, koja će ipak biti možda i najprivlačnija za mnoge! Za svega 5 istih džokera, možete dobiti bukvalno bilo koju do sada objavljenu kartu Izvora! Kupovinom pojačanja i/ili razmenom sa drugim igračima doći ćete do 5 džokera iste boje, koje zatim treba da dostavite na adresu koja će biti navedena na svakom pojačanju Doba Misterija, uz sve svoje podatke i spisak željenih nagrada. Spisak treba da sadrži, prema listi prioriteta, što više navedenih nagrada koje želite, uz vaše telefone i/ili e-mail, kako bismo vam javili šta je odvojeno za vas. Npr, spisak uz 10 istih (recimo, plavih) džokera može izgledati ovako:
1. Perunov Gnev (x2)
2. Sečivo Lažnog Života (x2)
3. Nedelja Mrtvih
4. Nedokučivi Trol
5. Planinska Majka
6. Plamenzub
7. Dva pojačanja „Plemenski ratovi“
8. Dva pojačanja „Doba Saveza“
9. Dva pojačanja „Doba Misterija“
10. Dva bilo koja pojačanja
Ovaj spisak nam jasno govori da prvenstveno želite dve pojedinačne karte (dve nagrade za po 5 istih džokera), i da treba da odvojimo za vas i pošaljemo vam prilikom prve porudžbine dva Perunova Gneva, ili (ako Gnevova nestane) dva Sečiva, ili, ako i toga ne bude bilo, po jednu Nedelju Mrtvih i Trola... ako po redosledu na vašem spisku ne bude bilo nijedne pojedinačne karte u IM trezoru, onda ćemo vam poslati neku od ostalih nagrada – izmišljeni igrač je čak i pedantno precizirao da ga recimo pojačanja iz Plemenskih ratova zanimaju više od ostalih.

Odmah želim da vam najavim da u ovom trenutku imamo po najmanje 10 od svih postojećih karata u IM trezoru, pa je brzina kojom ćete reagovati jedino ograničenje koje ćete imati u prvom trenutku. Sve karte su arhivski primerci, što znači da su savršeno očuvane, i sve su (naravno) originalni primerci štampani u sklopu svoje edicije (što ćete lako utvrditi po načinu obreza karti, koji je različit u svakom izdanju Izvora do sada). Ako ste želeli da vam se ukaže neka neočekivana prilika da dođete do originalnih karti prve edicije Izvora, ta (prva i poslednja!) prilika vas očekuje oko Nove godine. Nemojte je propustiti!

ZAKLJUČAK

Toliko od mene. Nadam se da sam vas prijatno obradovao, jer nas je želja da vas obradujemo vodila pri kompletnom sastavljanju Doba Misterija. Takođe se nadam da ste shvatili i da većina džokera zapravo neće ostati u opticaju, već će nam biti vraćena i uništena (što znači da će ovo biti možda i najređe karte Izvora). Sada znate čemu se možete nadati, iako još uvek ne znate kakve vas sve nove karte čekaju, a verujte mi na reč – mnoge od njih su baš ono što ste željno očekivali. Ipak, očekivaćete ih još neko vreme, jer prvo sledi jedan „normalan“ tekst, pa tek zatim kreću prikazi novih karata. Budite upozoreni da ćete u najavi videti izuzetno mali broj budućih karata, jer Doba Misterija jednostavno morate osetiti sami, i morate kompletno uroniti u njega kako biste ga doživeli onako kako je zamišljeno. Ovim se ja odjavljujem na jedan duži vremenski period, uz molbu da nas obavestite kako vam se čini sve ovo što dolazi.

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com