Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Život i smrt

17/5/2008

... Nisam verovao da je ovakva „agresivna“ sinergija uopšte moguća sa sveštenicima – vojnici i drekavci su jedina dva plemena koja se u ovom segmentu mogu meriti sa žuto-crnim „mantijašima na raketni pogon“...

 
 

Koja edicija Izvora vam se sviđa najviše do sada?

Izvorište (prva)

Plemenski ratovi

Doba Saveza

 
 

Tekstovi

 
 

Osnovni nivo

 
 

Magija Izvora - Magični svet igre Izvori magije

 
 

Neimar, 16/3/2008

MAGIČNE ZAGONETKE I: SLAGALICA OD SLIKA

Dobro došli u novu „kolumnu“ na sajtu Izvora!

Sasvim neobičnu, jer ćete glavnu ulogu u njoj igrati baš vi – svaki put kada vidite naslov Magične zagonetke, znaćete da je u pitanju jedna zanimljiva pitalica za vas. Najtačniji ili najbrži odgovor na nju će uvek biti nagrađen jednim pojačanjem, ali bi nagrada trebalo da je u drugom planu, jer je sam čin rešavanja zagonetke ono što vam, prema dosadašnjim reakcijama, pruža najviše zadovoljstva. Jer, ovo zapravo i nije nešto sasvim novo: i ranije smo se bavili sličnim „igrarijama“ (podsećanja radi, pročitajte ponovo recimo „Misteriju Ida“ ili „Oštro oko i brze prste“). S obzirom na to da su vam se ovakvi tekstovi oduvek izuzetno dopadali, vreme je da im damo posebno mesto i grupišemo ih pod zajedničkim podnaslovom: Magične zagonetke.

Ova kolumna neće imati precizan ritam izlaženja. Možda će imati svega par nastavaka, a možda i par desetina. Nastavci će se pojavljivati samo onda kada imam neku zanimljivu pitalicu za vas, a odgovor ćete pronalaziti desetak dana kasnije, kao dopunu originalnog teksta u kome je pitanje i postavljeno. Dopada vam se koncept? Moram da priznam, i meni! Pa, da počnemo...

Pre svega, želim da iskoristim priliku i zahvalim se Nemanji (Elendilu) iz Beograda, koji nam je dao ideju za ovako nešto, i upravo on je autor prve „pitalice“, jer je zapazio par njenih rešenja, i javio se da nas pita „ima li toga još“. Ovo nije misterija tipa „brzi prsti“, jer ona ima više odgovora, a nagradu će dobiti onaj ko nas kontaktira i pošalje najviše tačnih odgovora u narednih desetak dana. Ključ ove zagonetke, i uputstvo za njeno rešavanje, predstavljaju dve karte na slici ispod, kao i slika koju ćete videti nešto kasnije.

 
 
Izvori magije - Magične zagonetke
 
 

Dakle, ako sam dobro izbrojao, nakon prva 4 izdanja Izvora, među 1146 različitih karti (+ 3 sa „duplim“ ilustracijama i 28 promo karti), nalazi se 30 karti (+ jedno simbol biće) koje su delovi samo 12 „velikih“ ilustracija. Da biste razumeli o čemu pričam, kliknite ovde kako biste pogledali ilustracije za prethodne dve karte onako kako ih je autor zamislio.

 
 
Izvori magije - Magične zagonetke
 
 

Zanimljivo, zar ne? Uzeo sam za primer baš ovu sliku kako bih se donekle odužio autoru (Uroš Obradović), koji je bio prilično nezadovoljan kada je video šta smo uradili; ovo je drastičan primer „nužnog“ sečenja, jer je nakon ove ilustracije Uroš trebalo da uradi još jednu za Oklop Jarovidov, ali nije stigao da je završi na vreme, rokovi za izlazak Plemenskih ratova su se primakli, i tako je došlo do priličnog tumbanja kako bi se zatvorila nastala rupa... Da skratim, gornja ilustracija nije bila namenjena nijednoj od dve karte na kojima je završila, ali eto – da nije bilo ovoga, sada bih verovatno i dalje razmišljao šta uzeti za primer. :)

Za razliku od ove Uroševe ilustracije, većina ostalih je namenski rađena za više karti. U pitanju su uglavnom epohalne scene, čiji obim možete videti tek pravilnim uklapanjem „delića“ koji se nalaze na različitim kartama. Još ću vam malo olakšati prvi zadatak „diskvalifikovanjem“ 5 karti za koje nije očigledno da su delovi jedne ogromne ilustracije (prvih 5 istočnika, tj. duhovi Pravde, Mudrosti, Smrti, Besa i Prirode), ali i očiglednih kombinacija (Dušak i Proplanak Duhova, kao i Zverinjak i simbol-biće Zver).

Dakle, vaš zadatak je da pronađete preostalih 20 karti koje čine delove 8 velikih ilustracija. Ako niko ne bude uspeo da „složi“ svih 20 traženih karata, nagradu će dobiti igrač koji otkrije najveći deo misterije. Nadam se da vam se prva magična zagonetka dopala, a odgovor pronađite na istom mestu, za desetak dana. Do tada, želim vam prijatno odgonetanje.

Odgovor (4/4/2008):

Neverovatno, ali po prvi put u istoriji sajta je neko postavljeno pitanje bilo preteško za vas! Očigledno su „delići“ bili dovoljno ubedljivo uklopljeni na karte, pa vam je izmakla sličnost, ili ste jednostavno odustali misleći da nećete uspešno pronaći sve kombinacije. Ovo je dovelo da paradoksalne situacije da nagradu dobija prvi od tri igrača koji su poslali isti odgovor... a taj odgovor je svega 10% od kompletnog! Jer, Nemanja Radulović je „spojio“ samo dve od dvadeset traženih ilustracija, ali je i to bilo sasvim dovoljno za nagradu. Spojena slika predstavlja kombinaciju „svežih“ karti iz Doba Misterija, a u pitanju su Bard Saveza i Uragan Grotla (sa funkcionalne strane, veza je u tome što će se Bard vratiti sa odlagališta nakon što igrač odigra Uragan Grotla). Evo izgleda kompletne ilustracije koju je uradio Boris Radujko:

 
 
Izvori magije - Magične zagonetke
 
 

Nakon ovoga se prosto lomim da li da vam otkrijem sve odgovore, ili da ih ostavim kao nerešenu zagonetku za neku od narednih prilika... hmmm... Neka većina ipak ostane pod velom misterije, a kao prilog tome da nisu svi odgovori teški i neuočljivi, evo rada koji je dao još tri karte, a te karte su (s leva na desno) Obaranje, Vilenjačka Prethodnica i Strelac Vilin-dvora. Sve tri zelene karte, sa vilenjacima koji se bore protiv zmajeva! Nemanja Mališ je ovo zapravo učinio prelakim! Evo slike:

 
 
Izvori magije - Magične zagonetke
 
 

Što se ostalih 15 misterioznih karata tiče, zagonetka je otvorena do daljnjeg. Ako se dosetite nekih od ovih karata koje čine delove celine, javite se, pa ćemo vaš (tačan) odgovor, uz vaše ime, istaći na ovom mestu.

Toliko za ovaj put, i potrudiću se da sledeća zagonetka bude jednostavnija od ove. Nadam se da ste ipak uživali, i pozdravljam vas!

Odgovor 2 (7/4/2008):

Nebojša Čalić se javio nakon isticanja prvog odgovora da pita sledeće: „Da li su slike na kartama Voden-Majstor i Podmićivanje dva dela jedne ilustracije? ... gotovo sam siguran da jesu!“ Nebojša, u pravu si, jesu! Evo i kompletne ilustracije:

 
 
Izvori magije - Magične zagonetke
 
 

Odgovor 3 (18/4/2008):

Slobodan Petrović i Marko Mitrović su u istom danu poslali odgovor na još jedan deo slagalice. Naime, Druga Zora, Ogledalo Duše i Vojskovođa su deo jedne slike, grandiozne scene Baneta Kerca prevelike čak i za ovo predstavljanje.

Zagonetka ostaje otvorena, pa ako se setite još neke kombinacije, pišite!

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com