Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Neke najave i prvi kvalifikovani špilovi

08/04/2007

"... Evo pregleda 4 špila „kvalifikovana“ u Novom Sadu. Kako su sa njima igrali igrači iz Beograda, Kragujevca i Novog Sada, može se reći da je ovo pregled jakih špilova iz cele Srbije..."

 
 

Vaša omiljena boja u igri je:

Žuta

Plava

Crna

Crvena

Zelena

 
 

Tekstovi

 
 

Osnovni nivo

 
 

Magija Izvora - Magični svet igre Izvori magije

 
 

Neimar, 17/4/2008

MAGIČNE ZAGONETKE II: THE BEST OF

Drugo izdanje „Magičnih zagonetki“ trebalo bi da bude veoma zanimljivo iz nekoliko razloga. Pre svega, iskoristiću ga da najavim nešto što u ovom trenutku izgleda dosta daleko. Naime, sledeća velika edicija Izvora magije izaći će mesec dana pre trećeg Nacionalnog turnira, za koji kvalifikacije još nisu ni počele (mesec dana „fore“ do najvećeg takmičenja u Izvorima biće dovoljno za pravljenje nekih novih pobedničkih špilova i nabavku potrebnih karti). Ipak, već sada se zna nekoliko zanimljivih stvari o predstojećoj ediciji, na kojoj su radovi u poodmakloj fazi:

1) Ovo će praktično biti „best of“ edicija Izvora, u kojoj će biti reprintovane skoro sve najznačajnije karte objavljene do sada. Ova edicija će sadržati većinu ključnih karata prve edicije, koja se odavno ne može nabaviti, zatim kvalitetna pojačanja iz druge, nešto najuspešnijih momenata iz prvog ciklusa (konkretno, samo karte iz Doba Saveza – neće biti mesta ni za jednu kartu iz aktuelnog Doba Misterija), i sasvim malo novih karata, koje će popuniti ono malo mesta što preostane nakon uključivanja svih najbitnijih karti i „materjala za obuku“.

2) Iako će novih karti biti malo, isto se ne može reći za planirane novine. Ova velika edicija će doneti i dve nove ključne osobine (one osobine koje predstavlja jedna reč, poput Letač ili Jurišnik). Za razliku od „Presretača“ iz Doba Misterija, što je samo „preimenovana“ osobina prisutna i u ranijim edicijama, ovoga puta će obe ključne osobine biti sasvim nove.

3) Pet novih početnih špilova omogućiće bezbolan start novim igračima, koji će ovoga puta dosta uspešno nadoknaditi sve što su preskočili u prethodne tri godine (otprilike toliko će Izvori postojati u trenutku izlaska ove edicije). Početni špilovi će ponovo biti jednobojni, jer ova edicija označava „povratak korenima“ (završen je ciklus posvećen igranju sa više boja).

4) Po prvi put će se desiti velika promena u sistemu retkosti – stiže mali broj izuzetno moćnih karti koje će biti ređe od zlatnih, iako će i same biti zlatne. Kako? Jednostavno: ove karte neće biti moguće izvući u pojačanjima, već će se one nalaziti samo u početnim špilovima, i to samo jedna po špilu. Iako znam da ovo deluje prilično „maglovito“, u ovom trenutku vam ne mogu reći ništa više, ali verujte da će vam se koncept dopasti kada ga budete sagledali u potpunosti.

5) Najzanimljivija informacija za kraj: ova edicija će biti prilika da se napokon lično upoznate sa ključnim likovima sveta Izvora, o čijim izjavama i delima ste čitali na mnogim kartama do sada. Ponovo vam ne mogu reći više od ovoga, kako ne bih pokvario verovatno najveće iznenađenje koje vam spremamo, ali mirne duše mogu reći jednu stvar: očekujte spektakl! :)

Nazad na magične zagonetke... kako se prošla zagonetka pokazala kao tvrd orah za većinu igrača, nadam se da će sledeća biti bar malo jednostavnija. Rešenje ove zagonetke će vam istovremeno pružiti uvid u prvih 6 karti koje će biti reprintovane u sledećoj velikoj ediciji Izvora magije (što je i razlog cele prethodne najave). Dakle, procedura je sledeća: nakon ovog pasusa biće vam predstavljeno 6 slika sa brojevima. Vaš zadak je da pogodite karte za koje su ove ilustracije namenjene (poučen prethodnim iskustvom, potrudio sam se da izbor ilustracija bude očigledan, pa mogu samo da se nadam da ovu zagonetku nisam učinio prelakom).

 
 
Izvori magije - Magične zagonetke
 
 

Upravo ste imali prilike da pogledate 6 ilustracija, čiji su autori (po brojevima): Dušan Marković, Aleksandar Lazarević, Nemanja Mališ, Nemanja Stanković, Dušan Božić, i Viktor Kaluđerović. Mala pomoć: svih 6 ilustracija je za „obojene“ karte (dakle, eliminišite artefakte), a jedna od njih bi vas mogla odvesti na pogrešan put (ubačena je da bi zadatak ipak bio izazovan). Ako budete imali uspeha i ako vam se ova zagonetka svidi, velike su šanse da ćemo je ponoviti još par puta pre izlaska edicije, pa gledajde da ovaj tekst ocenite i da pošaljete svoje rešenje.

Kontaktirajte nas sa vašim odgovorima, ali pazite: možete ponuditi najviše po jedno rešenje za svaku ilustraciju. Nagradu će ovoga puta dobiti onaj ko prvi uspešno poveže svih 6 ilustracija sa kartama na kojima će se one naći (ili ko bude bio najbliži tome), a tačan odgovor pronađite baš u ovom tekstu za desetak dana, kada će biti osvežen i ovom informacijom.

Odgovor (9/5/2008):

Malo sam razvukao odgonetanje ove zagonetke iz (nadam se da ćete se složiti sa mnom) savršeno dobrog razloga: želeo sam da vam, uz odgovore, pružim i ekskuzivan uvid u (budući) redizajnirani izgled karata! Kako se sam redizajn otegao, malo je falilo da odustanem od ove ideje, ali srećnim spletom okolnosti i „nadljudskim naporima“, akcija je uspešno završena.

Par reči o redizajnu: naši zahtevi su se pokazali kao tvrd orah, koji je Dušan Marković dugo lomio i na kraju ipak slomio, usput sačuvavši sve zube na broju. :) Ideja je bila prosta – nove karte moraju u potpunosti sačuvati poznati „fazon“ Izvora, ali se istovremeno sve stvari kojima nismo bili zadovoljni moraju popraviti. Dušan je stoički podneo tridesetak vraćanja ponuđenog rešenja na krupnije i sitnije izmene i dopune, pa smo na kraju zaista zadovoljni novim izgledom karata.

Da biste uspešno uporedili „verzije“, uradili smo preview sa istom kartom i u novom, ali i u starom okviru – stari okvir možete pogledati prelaskom miša preko slike, novi njegovim uklanjanjem (ako je u vašem browser-u uključna dozvola za JavaScript, jer u suprotnom, kao i do sada, uopšte nećete moći da „otvorite“ slike). Dakle, odgovor na pitanje kojoj karti je namenjena prva od ilustracija, kao i budući izgled karti Izvora magije, videćete kadaaa... tenzija raste... kliknete ovde!

 
 
Izvori magije - Magične zagonetke
 
 

Naravno, obema kartama nedostaje simbol buduće edicije, a na novoj ćete zapaziti još jedno prazno mesto, na koje ide... pa, saznaćete nekom drugom prilikom. ;)

Nadamo se da vam se dopada novi izgled okvira za karte, koji, uz poboljšani „look“, nudi i poboljšanu funkcionalnost. Simbol mane koju karta pravi uvedena kao izvor izmešten je u donji levi ugao, jer je primećeno da mnogi igrači svoje izvore slažu „nepravilno“, puput karti u ruci (a ne jedan ispod drugog), ali će ubuduće oba načina davati istovetan pregled dostupnih vrsta mane. Takođe smo snagu i izdržljivost, do sada nedovoljno upadljive, smestili u odvojene „kućice“, i tako dalje...

Toliko o redizajnu, da ne bih zaboravio glavni razlog zbog koga smo ovde: od mnogo pristiglih odgovora, nijedan nije bio u potpunosti tačan. Pokazalo se da nije problematična jedna slika, nego čak tri (1, 4 i 5), dok ste za ostale tri skoro svi dali tačne odgovore. A tačni odgovori su:

1. Vremenski Procep (karta koju nije pogodio niko, čemu se nismo nadali)
2. Dušebrižnik (karta koju su poneki zamenili i za Vidovitost)
3. Izvorski Vilenjak (karta koju su svi pogodili)
4. Ork Banda (samo jedan igrač je spojio prevelikog orka sa figurom u pozadini)
5. Učitelj Magija (neverovatno kako vas „konjić plime“ nije uputio na pravi trag!)
6. Napad Krvopija (još jedna karta koju su baš svi pogodili)

Ovoga puta nagrada za najviše tačnih odgovora ide u ženske ruke. Ivana Jovanović dokazala je da je tačno ono što pričaju o ženskoj intuiciji...

Nadam se da vam je prijalo ovo izdanje „Magičnih zagonetki“, i vidimo se ponovo nekom drugom prilikom!

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com