Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Petobojno pleme pošasti!

15/10/2007

"... Pošao sam od ideje pravljenja što zanimljivijeg „alternativnog“ špila, a na kraju potpuno neočekivano napravio monstruma..."

 
 

Citiranje pesnika u propratnom tekstu na karti:

podržavam

ne podržavam

 
 

Tekstovi

 
 

Takmičarski deo

 
 

Informacije - Sve u vezi sa takmičenjima

 
 

Zloćko, 17/2/2008

Zloćkove misli III: GRGOLJENJE NA MESEC

(Ova kolumna bavi se dodatnom procenom karti nedelje, a autor je sastavlja u saradnji sa svim igračima aktivnim na forumu, na posebnoj temi ove namene.)

Upozorenje za neobaveštene: sledi šaljivi maštoviti dijalog u funkciji priče. Opisani susret nije istinit, a svakome ko misli drugačije nedostaje smisao za humor. :)

Plamen sveće je počeo da se vijori, a iznenadna jeza se provukla kroz sobu što je bio siguran znak prisustva. Ritual je uspeo...
- Desanka?
Tišina.
- Deso? Desanka? Vi li ste?
- Ko je to? Ko me to uznemirava?
- Poštovanje! Ovde Zloćko. Nije mi namera da Vas uznemiravam, ali potrebne su mi konsultacije oko nekih Vaših stihova. Vidite, postoji jedna igra - Izvori magije - i postoji jedna karta - Usamljenik - koja mi nije baš najjasnija s aspekta postanja, pa sam hteo da...

 
karta: Usamljenik

- Jao, znala sam da će nešto ovako da se desi čim sam čula da me citiraju!
- Molim? Kako? Već ste upoznati sa tim?
- Naravno da sam upoznata. Mi sa ove strane sve vidimo i sve znamo.
- Baš lepo, onda ćemo brzo završiti s ovim i moći ćete da se vratite svojim redovnim zagrobnim aktivnostima. Dakle, ono što mene zanima je...
- Znam ja šta tebe zanima, zloćo nijedna! Al', deder, prvo da ja tebe priputam nešto: čitaš li ti propratne tekstove na kartama?
- Propratne tekstove? Čitam, kako da ne čitam? Pa zato sam Vas i kontaktirao, zbog Vašeg citata na karti.
- Ako ih i čitaš, mora da ti brzo vetre iz glave. Vidiš, odgovor na tvoje pitanje se nalazi na jednoj drugoj karti koju već odavno imaš - pitaj stražu šta misli o tome! Eto, to je sve što mogu da ti kažem, a da ne upadnem u probleme sa ovostranom birokratijom. Budi pozdravljen i nemoj više da me uznemiravaš!
- Neću, Deso. Puno Vam hvala i lepo spav... ovaj, šta god da radite „tamo“.

 

Bilo je jasno da se samo jedna karta uklapa u dati opis, a njen propratni tekst u velikoj meri objašnjava na koji način je došlo do spajanja nespojivog:
"Tačno stotinu vodenjaka čini vojsku gospodara vode, a svoje redove obnavljaju utapanjem ljudi tako što im zapliću noge repom ili bukagijama..."
Dakle, il' se neko od Utopilaca prešao, pa greškom bućnuo jednog vukodlaka, ili je to urađeno namerno. Nažalost, podvodni živalj ne govori nama razumljivim jezikom, tako da motivi jednog takvog čina za sada ostaju samo na nagađanjima. Ipak, u oči upada surovost Usamljenikovog tvorca - em ga je osudio na život u izgnanstvu i izopačenju (siroma' ne može ni na Mesec da zavija poput ostalih vukodlaka, već samo da grgolji ispod površine vode), em mu je podario taman toliko izdržljivosti da ne može sam sebi da prekrati muke.

Ako na trenutak zaboravimo razglabanja o poreklu, ostaje nam biće solidnih statistika za dve mane, koje može da „kljuca“ biće ili igrača samom svojom aktivacijom. Podtipovi bića nam sugerišu u kakvim špilovima bi se ovaj momak osećao kao u vodi (mada tu već jeste :)), ali pošto vukodlačko pleme još uvek nema neku perspektivu, posvetićemo pažnju drugoj grani Usamljenikovog porodičnog stabla. I tu nailazimo na jednu sitnicu koju sam primetio kod najpoznatijih plemenskih špilova (vojnici, vilenjaci, orci...): skoro svi ih sastavljaju kao jednobojne (tj. vrte jedne te iste strategije)! Gledano prema tipovima bića to je uglavnom opravdano, ali zašto ne zamešati i magije nekih drugih boja i tako ispeglati slabosti pojedinih plemena? Vodenjaci najčešće igraju na kartu ometanja i izbegavanja protivničkih bića, podržani sprečavanjima, a nakon toga se pretvaraju u agresivu (Nestašnik je jedini vodenjak sa snagom većom od izdržljivosti) pod neizbežnim vođstvom Gospodara Sirena. Ako želite da pospešite agresivni deo strategije, nema lepše boje za to od crvene: nekoliko „sprž“ magija će umesto aktiviranja ili vraćanja u ruku vlasnika (čime se problemi samo odlažu), trajno uklanjati bića. Ako se rukovodite takvim jednim planom, Usamljenik će vam sasvim odgovarati - već uz bonus od jednog heroja dobijate više nego isplativo biće!

Standardna igra (1na1)2.5 / 5 : Dosta dobar u gore pomenutoj vodenjačkoj podvarijanti, van nje je mnogo slabiji (pogotovo što u tom slučaju plavo-crvena kombinacija ima brže načine za pobedu).

Ocenite za standardnu igru (1na1):

12345Prosek ocena: 1.4 (ukupno glasova: 5)

Timske varijante1.5 / 5 : Ne preporučujem osim ukoliko ste se odlučili za nekakav timski plemenski nastup, što ne mora nužno biti loše.

Ocenite za timske varijante:

12345Prosek ocena: 1.5 (ukupno glasova: 4)

Draft/Limit4 / 5 : Format u kojem je "kljucačka" osobina od najveće koristi, a uz to je i izdržljiviji od svojih kolega sličnog zanata. S obzirom da se ovde igra sa dosta boja, ni cena neće predstavljati problem.

Ocenite za draft/limit:

12345Prosek ocena: 3.6 (ukupno glasova: 5)

Šta reći na kraju? Usamljenik - mit ili stvarnost? To zavisi samo od vas i vaše želje da mu pružite šansu. Da li ovakva kombinacija tipova ima budućnost, odnosno, da li će ova mala nakaza sada bućnuti neke svoje čupave rođake i napraviti sebi društvo ili, čak, armiju? Odgovor leži u nekoj od budućih edicija. :)

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2020 Izvorimagije.com