Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Armada Belog Grada

20/10/2006

"... Vojnici su jedno od najjačih plemena Izvora magije. Ono što ih čini zaista jakima je raznovrsnost. Pravim izborom može se sastaviti špil vredan poštovanja..."

 
 

Da li čitate tekstove na sajtu?

Čitam sve tekstove!

Samo najzanimljivije

Retko čitam tekstove

Uopšte ih ne čitam

 
 

Tekstovi

 
 

Osnovni nivo

 
 

Pravila - Tekstovi o pravilima Izvora magije

 
 

IM Tim, 11/11/2008

Iskoristićemo jedan od prvih tekstova sa IM sajta da istovremeno predstavimo još jednu kartu koja će biti reprintovana u Trećoj ediciji, ali i da novim igračima ukažemo na ovaj slikoviti prikaz osnovnih pojmova igre. Tekst koji sledi je minimalno izmenjen kako bi odgovarao trenutnom stanju igre.

Atrian, 23/12/2005

ZAPOČNITE IGRU - SVE O BRDSKOJ STRELIČARKI

Kako bismo izbegli beskonačno odgovaranje na ista početnička pitanja, stiže mali ilustrovani rečnik termina. Neki će smatrati ova objašnjenja preteranim, ali se nadamo da će početnici mnogo lakše započeti igru:

 
Streličarka kao izvor Izvor:

U svetu Izvora magije, svaka magija troši određenu količinu magijske energije (mane). Ovu mana cenu je potrebno platiti kako bi magija bila uspešno odigrana, a manu proizvode izvori. Izvor može biti svaka karta. Karta uvedena kao izvor gubi sva ostala svojstva, uključujući i boju, i sve dok je u igri služi samo da proizvodi manu. Ako na početku partije uvedemo našu prvu Brdsku Sreličarku kao izvor, ona jednostavno postaje izvor koji može proizvesti jednu žutu manu po potezu. Ovaj izvor ima svoje ime, i zove se Zemlja. Postoje još i Voda, Grob, Vatra i Šuma. Artefakt uveden kao izvor proizvodi samo bezbojnu manu, i nema neko posebno ime. Veoma je važno da upamtimo da je u jednom našem potezu moguće uvesti samo jedan izvor. Svaki izvor ostaje u igri do kraja partije, ili dok ga nešto ne uništi/vrati u ruku. Mana simbol u gornjem levom uglu (ili na centru u dosad štampanim edicijama) govori o vrsti mane koju izvor proizvodi aktiviranjem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Streličarka kao aktiviran izvor


Aktiviran izvor:

Za igranje magije potrebno je platiti njenu mana cenu. Cena se plaća aktiviranjem odgovarajućeg broja izvora. Aktivirana Zemlja koja je upravo proizvela žutu manu izgleda ovako:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Streličarka kao biće
Biće:

Ako našu drugu Brdsku Streličarku želimo da u kasnijem toku partije uvedemo u igru kao biće, moramo platiti njenu mana cenu. Mana cena su brojevi pre simbola u gornjem levom uglu karte. Streličarka košta jednu žutu i tri bezbojne mane. Upamtimo da se cena u bezbojnoj mani može platiti bilo kojom vrstom mane – zato se ova vrsta mane ponekad naziva i “bilo koja”. Naša druga Streličarka odigrana kao biće izgleda ovako, i sada se može pročitati tekst na karti:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dovoljan broj izvora
Mana cena:

Ustanovili smo da naša Streličarka košta jednu žutu i tri “bilo koje” mane. Da bismo uspešno odigrali Streličarku, potrebno je da imamo bar jedan neaktiviran izvor koji proizvodi žutu manu (izvor tipa Zemlja), i bar još tri bilo koja neaktivirana izvora. Bezbojnu manu je moguće platiti aktiviranjem bilo kog izvora, dakle i izvora koji proizvodi žutu manu (a zove se Zemlja). Za naš primer, uzmimo da smo do sada uveli samo četiri žute karte u igru kao izvore (od kojih je jedna bila i naša prva Steličarka). Dovoljan broj neaktiviranih Izvora za igranje Brdske Streličarke izgleda ovako:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Izvori aktivirani za uvođenje Streličarke Aktiviranje:

Kada igramo Streličarku, pre nego što je uvedemo u igru moramo aktivirati dovoljan broj izvora kako bismo platili njenu mana cenu. Izvori (iz gornjeg primera) aktivirani da proizvedu manu za Streličarku izgledaju ovako:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Streličarka kao aktivirano biće

Aktivirano biće:

Naša druga Streličarka (koju smo napokon odigrali kao biće) može kao i sva ostala bića napasti u našoj fazi napada, ali samo ako je pod našom kontrolom od početka poteza. Dakle, ako smo streličarku odigrali u prošlom potezu, da bismo naznačili da ona napada u ovom potezu potrebno je da je aktiviramo. To izgleda ovako:
 


Streličarka je izabrana za ovaj tekst jer ima još nekoliko zanimljivosti vezanih za nju. Kao prvo, ona je biće sa osobinom. Osobine su posebne sposobnosti koje imaju neke karte (bile bića ili ne). Naša Streličarka, očigledno, ima osobinu koja joj omogućava da iz svog luka gađa bića koja učestvuju u borbi i tako im nanosi štetu.

 
Streličarka kao biće Druga zanimljivost je nepoznati simbol koji su neki od vas zvali “hipi” sibol, “A” simbol, “kružni” simbol... ovaj simbol jednostavno znači “aktiviraj”, a osobine bića sa ovim simbolom mogu se igrati samo ako je igrač već kontrolisao biće na početku svog poteza – na primer, ako je odigrao biće u prošlom potezu. Osobinu Streličarke možemo koristiti samo ako je Streličarka deaktivirana. Ako ona napadne (i aktivira se pri tome, jer se bića aktiviraju kada napadnu), više ne može da koristi ovu svoju osobinu sve dok ponovo ne bude deaktivirana (što će se obično desiti na početku našeg idućeg poteza). Treća zanimljivost je X u ceni osobine. Ovo X znači da možemo izabrati bilo koji broj. Ako želimo da naša Streličarka nanese 10 štete, platićemo jednu žutu i jednu bezbojnu manu. Ukoliko želimo 40 štete, treba da platimo jednu žutu i četiri bezbojne (bilo koje) mane. Ovo čini Streličarku izuzetno opasnom u kasnijem toku partije, sa dovoljno izvora.
 

“Odabranom biću” znači da igrač koji kontroliše Streličarku bira metu koju ona gađa. Ako iz nekog razloga poželimo, možemo je naterati da gađa čak i neko naše biće. “Biću koje napada ili blokira” znači da Streličarka ne može svoje strele ispaljivati bez razloga – uprkos svemu, ona je ipak žuto biće, a žuta je boja “fer igre”. Streličarka mora sačekati da biće prvo stupi u borbu, bilo da napadne ili blokira, pa je tek onda spremna za akciju.

Ovaj tekst će, nadamo se, dati odgovore na neka od vaših najčešćih pitanja. Kada zapazimo da se još neka pitanja često ponavljaju, postavljaćemo tekstove koji ih detaljno razjašnjavaju. Samo hrabro, i puno uspeha u igri.

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com