Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Komad sa crtanjem

29/06/2007

"... Zašto su Prejaki Saveznici toliko jaki? Jednostavno! Jedan ima Moć Saveza, a drugi nosi Opremu Saveza..."

 
 

Koja edicija Izvora vam se sviđa najviše do sada?

Izvorište (prva)

Plemenski ratovi

Doba Saveza

 
 

Tekstovi

 
 

Napredni nivo

 
 

Draft/Limit - Magija u ograničenim uslovima

 
 

Neimar, 16/2/2006

MAGIJA U OGRANIČENIM USLOVIMA

Vreme je da posvetimo malo vremena i posebnoj i, po mnogima, najzanimljivijoj formi Izvora magije, koju na žalost mnogi igrači neće probati. Razlog je prost – ovo je skupa zanimacija. Da biste igrali bilo koju od “ograničenih” varijanti, potreban vam je solidan broj neotvorenih pojačanja za svakog igrača. Postoje i “nezvanični” načini da se okušate u ovakvom tipu igre, pa ću se u tekstu dotaći i toga.

Kod uobičajenog igranja Izvora magije, novi igrači obično kreću od početnih špilova. Igrač izabere boju (ili boje) koje mu izgledaju najprivlačnije, i kroz igranje početnim špilovima upoznaje se sa prednostima i nedostacima izabrane boje. Realna snaga početnih špilova nije u prvom planu, oni prvenstveno daju igaču mogućnost da oseti kako svaka boja u igri zaista radi. Nakon određenog vremena, igrači počinju da prilagođavaju početne špilove svojim zahtevima i strategijama, dodajući im nove karte ili izbacujući one koje smatraju suvišnima. Nove karte izvlače u paketima pojačanja ili se menjaju za njih sa svojim prijateljima, sastavljajući vremenom sve bolje i jače špilove, koji svoju pravu snagu demonstriraju na takmičenjima.

Kod draft/limit varijanti važi potpuno drugačija logika, jer igrači svaki put svoj špil grade od nule. Ovo je prava prilika da svako pokaže sve što je naučio. Sastav špila zavisi od trenutno dostupnih karti, i ovaj način igre testira sposobnosti igrača na jedan sasvim novi način. Često u ovim varijantama nema načina da se dođe do svih potrebnih karti za neku od poznatih “šema”, pa su igrači primorani da na licu mesta izmišljaju nove. Špilovi se prave tako da na što bolji način iskoriste dostupne karte, a igrač koji kreativnije razmišlja obično i pobeđuje. Objasniću obe varijante igre bez ulaženja u detalje, jer je cilj ovog teksta prvenstveno da vas informiše.

Limit je jednostavnija i nešto skuplja varijanta “ograničenog” igranja. Svaki igrač pre početka igre nabavlja jedan super paket (sa 75 dodatnih karti Izvora magije) i još dva paketa pojačanja (15 dodatnih karti). Karte dobijene na ovaj način su jedine karte od kojih igrači sastavljaju svoje špilove. Svaki igrač otvara svoja pojačanja i od njih pravi sopstveni špil. Pošto u ovoj varijanti igrači imaju na raspolaganju svega po dvadesetak karti u svakoj od boja, oni moraju sastaviti bar dvobojni špil kako bi ispoštovali dozvoljeni minimum od 40 karata. Nakon što istekne dogovoreno vreme tokom koga sastavljaju svoje špilove, igrači odlažu višak karti u svoju kutiju i ostatak vremena igraju isključivo špilom koji su upravo sastavili. U prijateljskim varijantama moguće je dozvoliti da igrači, ukoliko utvrde da su pogrešili, izvrše prepravljanje svojih špilova u nekom trenutku između partija. Na takmičenjima, jednom sastavljen špil je onaj kojim igrač mora igrati do kraja.

Draft je još zanimljivija forma Izvora magije. Za draft je neophodno da svaki igrač nabavi po četiri paketa pojačanja (ili eventualno jedan super paket). Draft funkcioniše slično draftovanju u nekim sportskim takmičenjima. Igrači sedaju za sto, i svaki istovremeno otvara po jedan paket pojačanja i uzima jednu kartu iz njega. Preostalih 14 karti zatim dodaje igraču sa svoje leve strane, koji takođe uzima jednu kartu i predaje ostatak sledećem igraču. Igrači mogu gledati samo karte koje su trenutno kod njih, kao i karte koje su već draftovali (ovo važi čak i ako planirate da igrate timski). Nakon što se potroše sve karte iz prvih paketa pojačanja, igrači otvaraju druge i ponavljaju postupak, ali ovoga puta preostale karte dodaju igračima sa svoje desne strane. Kada svi paketi pojačanja budu izdeljeni, igrači od “draftovanih” karti sastavljaju svoje špilove koji takođe moraju imati minimalno po 40 karata.

Za razliku od limita, u draftu je često moguće sastaviti i jednobojni špil, pošto se igrači veoma brzo opredele za “glavnu” boju koju draftuju. Savet za početnike je da ne draftuju po svaku cenu samo karte u jednoj od boja. Može se desiti da boja za koju ste se opredelili zanima još nekoga, pa ćete teže dolaziti do dobrih karti. Može se desiti i da u pojačanjima bude jačih karti u nekim drugim bojama. U ovakvim slučajevima, preorjentišite se na drugu boju ili sastavite dvobojni špil. Ako neka karta u boji nezanimljivoj vama može imati katastrofalne posledice po vašu taktiku, odmah draftujte takvu kartu i onemogućite protivnika da dođe do nje (dobar primer je žuta promena Vrelina: obavezno je draftujte ako sastavljate crni špil).

Napomenuću da postoje razne podvarijante ovih formi igre, kojima se ne bih bavio u ovom tekstu. Ono što želim da predložim su načini na koje možete isprobati “ograničeno” igranje bez prevelikih troškova. Naravno da su ovi saveti isključivo za kućne varijante, i da ne mogu biti primenjivani kod zvaničnih takmičenja.

Ukoliko ste već planirali nabavku novih karti, ovo je najbolji trenutak za draft/limit. Dogovorite se sa prijateljima i uskladite nabavku, ali sačuvajte pojačanja neotvorenima. Onda se sakupite i odigrajte neku od ovih varijanti. Ako igrate limit, špil ćete ionako sastaviti od sopstvenih dobijenih karti. Ako igrate draft, imate tri mogućnosti: 1) zapišite karte dobijene u svakom paketu pojačanja, pa na kraju igre razdelite karte prema spiskovima, 2) zapišite samo zlatne (ili zlatne i srebrne) karte koje ste dobili, a ostalo neka bude “pravi” draft, 3) igrajte “odistinski”, gde svaki igrač na kraju igre zadržava sve draftovane karte.

Pošto živimo gde živimo, moguće je da čak i prva varijanta bude preskupa za mnoge igrače. U tom slučaju je moguće da, uz malo truda, sastavite “pojačanja” od sopstvenih karti. Možda jedan od igrača ima dovoljno karti da sastavi pojačanja za celo društvo, ili ćete popisati šta je čije. Ako svako od igrača inače ima “svoju” boju i dosta različitih karti te boje, možete se dogovoriti da svako donese karte u samo jednoj boji, pa ćete ih na kraju igre lako razdeliti. Mogućnosti uvek postoje, ako ste dovoljno maštoviti i rešeni. Kada već igrate Izvore magije, šteta bi bilo da ne probate i “magiju u ograničenim uslovima”.

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com