Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Šta igrati? Ili, ideje za nove špilove

20/09/2007

"... Pretpostavka je da vam svaka pomenuta karta treba u po 4 primerka, jer je ona osnov špila. Ostatak špila treba da osmislite tako da daje najveću moguću podršku početnoj ideji. Pa, da vidimo šta se to sve može „zakuvati“..."

 
 

Da li igrate još neku kartičnu igru i koju?

Igram samo Izvore!

Izvore i MtG

Izvore i WoW TCG

Izvore i Yu-gi-oh!

Samo Izvore, ali bih probao još nešto

Ne igram Izvore, samo gledam sajt!

 
 

Tekstovi

 
 

Osnovni nivo

 
 

Promocija - Promotivne akcije Izvora magije

 
 

Iza bombastičnog naslova “Izvori u Svetu” krije se recenzija igre Izvori magije objavljena u martovskom broju Sveta Kompjutera. Skeniranu sliku stranice sa originalnim tekstom možete pogledati ovde, a u nastavku sledi kompletna recenzija.

Svet Kompjutera, 3/2006

IZVORI MAGIJE

Strateška kartična igra smeštena u svet stare slovenske mitologije

Razne igre s karticama odavno su prepravile svetsko tržište, pojedine dostižući neverovatnu popularnost. Koncept igranja karata, ali i sakupljanja špilova, potrage za retkim kartama i razmene s drugim igračima privukao je sve generacije širom planete, a i kod nas postoji veliki broj ljudi koji sakupljaju i igraju kartice kao što su Magic: The Gathering, Pokemon, Yu-Gi-Oh i druge. Međutim, doskora nikom od domaćih proizvođača nije palo na pamet da pokuša da stvori originalnu igru tog tipa.

No, nedavno se situacija promenila, tačnije dobili smo prvi domaći trading-card game, igru Izvori magije. U pitanju je strateška kartična igra smeštena u svet stare slovenske mitologije. Vi se nalazite u ulozi moćnih čarobnjaka koji se bore među sobom, koristeći razna legendarna bića kao sto su zmajevi, ale, bauci, anđeli, vile, zatim razne vremenske stihije i božanske moći. Svaki igrač pravi svoj špil karata, birajući neke od 400 kartica, koliko ih trenutno postoji. Prilikom kreacije špila možete da se opredelite za neke od pet boja, pri čemu svaka boja predstavlja određene tipove čarolija i posebnih sposobnosti. Možete da specijalizujete špil, odabirajući samo karte jedne boje, ali slobodno možete i da ih kombinujete kako god to vama odgovara. Kako je sklapanje dobrog špila stvar koja ipak traži nešto iskustva i poznavanja mehanike igre, početnici mogu da se odluče i za neki od unapred sastavljenih kompleta karata (po jedan za svaku boju), a kasnije mogu da ih dopunjavaju takozvanim Paketima pojačanja koji donose dodatne kartice.

Sama igra predstavlja sukob dvoje ili više magova koji koriste kartice iz svojih špilova. Karte uglavnom predstavljaju čarolije koje znate i raznolika bića koja prizivate da se bore za vas. Špil mora da sadrži minimum četrdeset karata, pri čemu u njemu mogu da se nalaze maksimalno četiri primerka iste karte. Na početku igre svaki učesnik ima 200 života, a cilj je poraziti protivnika, tačnije svesti njegovo zdravlje na nulu, pre nego što sami izgubite dragocene životne poene. Pored toga, ukoliko neki igrač treba da vuče kartu, a nije mu ostala nijedna u špilu, on automatski gubi partiju. Tok same igre je vrlo jednostavan i podeljen je na nekoliko faza. Uglavnom se sve svodi na igranje određenih karata. Na primer, sve karte možete da odigrate kao izvore, posebne karte čija je namena da proizvode manu, magičnu energiju koja je potrebna da bi se koristile druge karte. Boja simbola na vrhu karte uvedene kao izvor pokazuje vrstu mane koju on obezbeđuje, a svaki može da proizvede i bezbojnu manu. Tokom poteza možete da odigrate samo jedan izvor. Zatim možete da igrate kartice s bićima ili magijama, ukoliko imate dovoljno mane određene boje da biste ih aktivirali. Bićima napadate protivnika, a on onda odabira svoja bića kojima će pokušati da blokira te napade. Pri tom treba voditi računa i o tome da bića koja su napadala u tom potezu ne mogu da blokiraju protivnikove napade kada na njega dođe red. Na svakoj kartici napisano je koliko dato biće nanosi štete protivniku, kao i koliko štete može da izdrži.

Trenutno u prodaji postoji pet različitih špilova. Žuti špil je nazvan Snaga vere, a glavna odlika mu je kontrola borbene akcije, to jest mogućnost da se protivnička najjača bića trenutno onesposobe, dok se ne razračunate sa slabijima. Vaša bića su uglavnom jeftina i vrlo brza. Drugi špil je plave boje i nosi naziv Manipulacija umom. Uz pomoć kartica iz njega možete da ometate protivnika, postepeno ga ubijajući bićima čiji napadi ne mogu da se blokiraju. Bića su raznolika, a među zanimljivija spadaju flote letača (od Sova Proročica do Gospodarevog Duha). Špil crne boje naziva se Vladavina terora, a odlikuje ga to što može da koristi kompletan život igrača (ali i protivnika) kao dodatne resurse. Tačnije, da biste igrali kartice s nekim moćnim bićima, često morate da platite vlastitim poenima zdravlja (ali zato trošite manje mane), međutim postoje i posebne karte kojima kasnije možete da povratite te poene. Crveni špil, Bes Plamena, zapravo je špil uništenja, destruktivnih stihija koje raznose izvore protivnika. Igra je uglavnom zasnovana na korišćenju razornih vatrenih magija, ali i nekih zanimljivih bića kao što su Varvarin Lutalica ili Crvena Ala. Konačno, špil zelene boje zove se Srce divljine i omogućava vam da stvorite neka od najvećih i najjačih stvorenja u igri. Tu su posebne kartice koje izazivaju promene: na primer, ukoliko odigrate određenu kartu na neku drugu, njene osobine će se promeniti, a posebno su zanimljive mogućnosti za neprekidni rast monstruma koje kontrolišete.

Kao što možete videti, Izvori magije funkcionišu po istom principu kao i većina drugih kartičnih igara ovog tipa. Oni koji su igrali Magic: The Gathering, odmah će se osetiti kao kod kuće, ali ni oni koji nikada nisu igrali ništa slično sigurno neće imati problema da se snađu. Odlika skoro svih ovakvih igara, pa i Izvora magije, jeste to što se osnovna pravila veoma brzo uče, kratka su i jasna, te ćete već nakon prve partije shvatiti kako sve to zaista funkcioniše. Međutim, tek posle dosta igranja počećete zaista da razvijate svoju strategiju igre: da sami sastavljate špilove, vodeći računa o jakim kombinacijama karata koje vam mogu doneti pobedu, kao i o tome kako da što pre izvučete karte koje su vam potrebne. No, upravo u tome i jeste najzabavniji deo ovakvih igara - u sakupljanju kartica i njihovom pravilnom kombinovanju kako bi se što efikasnije suprotstavilo protivniku i njegovom špilu.

U našoj zemlji već su počeli da se organizuju i nezvanični turniri u Izvorima magije, a očekuje se da će uskoro početi da se održavaju i zvanični. Igrači će se rangirati na osnovu postignutih rezultata, a tokom marta će početi i kvalifikacije za prvi nacionalni turnir u Izvorima magije koji bi trebalo da se održi polovinom godine. Sve dodatne informacije vezane kako za igru tako i za sva ova zanimljiva dešavanja možete pronaći na zvaničnom sajtu Izvora magije, www.izvorimagije.com.

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2023 Izvorimagije.com