Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Mala šuma, mnogo vilenjaka

19/02/2007

"... Vilenjaci su meni omiljena rasa. Iako su naizgled nejaki i sitni, ova bića predstavljaju zdravu silu: prirodnu, moćnu i nezaustavljivu..."

 
 

Da li čitate propratne tekstove na kartama?

Da, uvek!

Ponekad

Skoro nikad

 
 

Tekstovi

 
 

Takmičarski deo

 
 

Informacije - Sve u vezi sa takmičenjima

 
 

Neimar, 20/01/2009

HIBERNACIJA (PISMO "SPARTANCIMA")

E pa, dragi moji, dođe vreme i za jedan ovakav tekst, poduži, koji sam odlagao sve dok je to imalo smisla (a možda i duže). Obraćam vam se sa „dragi moji“, jer ako čitate ovo, to znači da ste još uvek ovde, uprkos retkim novostima, nedostatku informacija i zidu ćutanja na koji ste nailazili u poslednje vreme; ako ste još uvek ovde, to znači da ste verovatno među naših „300 spartanaca“, jačih od ostatka legije, da ste deo male, ali neverovatne zajednice najvernijih igrača koje jedna igra može da ima. I zato ste mi dragi, jer smo sigurno bar deo velikog puta koji je iza nas prošli zajedno.

Kritikovali ste nas mnogo proteklih meseci, s pravom se žalili da smo neažurni, da zapuštamo sajt igre koju toliko volite, da ne učestvujemo dovoljno u raspravama... Ovaj tekst je moj pokušaj da vam objasnim sve ono što ranije nisam mogao, a što je retko ko drugi znao ili se usuđivao da kaže. Ne smatrajte ovo za pravdanje – krivi smo po svim tačkama optužnice. Ali, sada, jednostavno želim da sa vama podelim i razloge, kako bi, možda, bar jedan od vas oslobodio srce od besa koji se tu nakupio zbog naših, za vas dosad neobjašnjivih, postupaka.

Hajde odmah da krenemo od najteže stvari: Izvori magije nisu profitabilna igra. Nikada to nisu ni bili. Iako iza sebe imamo 4 izdanja, što nas svrstava među najdugovečnije igre ovog tipa u svetskim okvirima, taj put je bio daleko od ugodnog. Svaka edicija (a navikli ste da ih zovemo tako, iako su samo prve dve „prave“ edicije, dok su druga dva izdanja deo zasebnog ciklusa), dakle baš svaka edicija je prelazila isti put: ulagano je mnogo entuzijazma i ljubavi, ali bez pravih materjalnih rezultata. Svaka je troškove svog objavljivanja u najboljem slučaju jedva pokrivala u trenutku objavljivanja sledeće, što znači da smo već pune tri godine u konstantnoj borbi za opstanak, pritisnuti dugovima koji stižu na naplatu.

Lako je ustanoviti naše najveće greške, jer je izvesno da ih je bilo, ali je vremenom njihovo ispravljanje postajalo sve teže, jer su tekući problemi oduzimali potrebnu energiju. Pokazalo se, po ko zna koji put, da čarobnjacima ne stoji odelo poslovnih ljudi. Odsustvo organizovane prodajne mreže učinilo je našu igru praktično nevidljivom za neupućene potencijalne igrače, što je značajno umanjilo naše potencijalne prihode, a nedostatak marketinga, koji je došao kao posledica ovoga, učinio je našu kamuflažu potpunom. Postojeći igrači, tj. vi koji čitate ovo, znali ste za kvalitet i zaraznost igre koju igrate, ali neki novi ljudi nisu mogli saznati da uopšte postoji nešto što se zove Izvori magije, a za šta mnogi od nas veruju da je najbolja igra na svetu. Činjenica da se radi o zaista kompleksnoj i potpuno otvorenoj igri takođe nije prednost na mestu gde i dalje caruju neke mnogo laganije note...

Kako se entuzijazam, na žalost, ne maže na hleb, to se sve vremenom odrazilo i na našu sjajnu početnu ekipu. Iako niko nije sasvim ispao iz priče, mnogi su „uhlebljenje“ potražili na drugom mestu, vraćajući se svojoj pravoj ljubavi tek povremeno, kada je njihova pomoć bila zaista neophodna ili kada bi ih neobjašnjiva potreba naterala da se ponovo uključe u nešto što, sasvim izvesno, ne donosi izvesnu budućnost. Daleko od toga da treba za bilo šta kriviti bilo koga ko je ikada učestvovao u jednom za naše prostore tako neverovatnom poduhvatu kakvi su Izvori magije – svako je tu ugradio deo sebe, i svačija uloga je nezamenljiva. Ipak, treća godina postojanja lagano je dovela do toga da kompletno breme ove velike avanture padne prvenstveno na pleća troje ljudi...

Delovaće malo glupo kada kažem da je svetska ekonomska kriza uspela da oslabi magiju, ali je zaista tako. Odjednom su se uslovi poslovanja promenili, i mnoga plaćanja koja su dosad mogla čekati, sada su postala neodložna, a budući poduhvati dovedeni u pitanje. Već par meseci se nalazimo u ovom „limbu“, iz koga neprekidno tražimo izlaz, ali čudo nikako da se desi... zato smo odlučili da napravimo pauzu, u pokušaju da se pre idućeg skoka čvrsto dočekamo na noge, i zato vam pišem sve ovo, jer to više ne mogu da skrivam od vas.

Do daljnjeg smo prinuđeni da odložimo izlazak Treće edicije (petog izdanja igre Izvori magije). Da li ovo znači i kraj Izvora magije? Verujte mi, ne, sasvim sigurno ne. I sami ste imali priliku da vidite da je Treća edicija završena, i da je „zaglavila“ bukvalno u štampariji. Ovo što sledi je samo neminovno odlaganje, na žalost na sasvim neodređeno vreme, koje je neophodno kako bismo rešili sve što trenutno deluje nerešivo, i kako bismo svoje ograničene snage usmerili na rešavanje spornih stvari, u pokušaju da ojačamo pomalo oslabele temelje naše velike konstrukcije. Ukratko, rešili smo da privremeno zaustavimo vreme.

Sada će sve naizgled stati, jer neće biti dodatnih informacija nakon ovog pisma za vas, ali ostaje da mi verujete da nećemo baciti u vetar sve ove godine, niti novi izgled, niti završenu ediciju, niti bilo šta od onoga što je dosad najavljivano, jer su mnoge od tih stvari ili završene, ili skoro pa završene... Nadam se da ćemo kroz ovaj vremenski procep proći neoštećeni, i da ćemo na drugi kraj stupiti nogama čvršćim nego ikada do sad. A pre svega se nadam da će nas tamo čekati i dobar deo naših odabranih ljudi. Jer, bez vas će i takva pobeda biti pirova...

Do nekih novih dešavanja, ostaje vam sve ono što smo zajedničkim snagama stvorili. Sjajna igra, skoro 1200 različitih karti, broj kombinacija sa kojima se ne može meriti ni šah, strategija daleko izazovnija od najboljih računarskih naslova, fantastika sasvim posebne vrste, i zabava kojoj ćete se uvek vraćati, uz svoje sadašnje ili buduće prijatelje. Čak i kada ne bismo dodali nijedan novi delić slagalice, za isprobavanje svih mogućih kombinacija bi vam trebalo više od jednog života. A računajte na to da ćemo se vratiti, jer je slagalica daleko od završene. Dotad, ostaje vam na raspolaganju i ovaj sajt, kao mesto na kome možete saznati sve o igri ili je jednostavno nabaviti, pročitati odgovore na brojna pitanja, preuzeti pozadine... sve će i dalje funkcionisati, samo će dalji razvoj privremeno stati.

Koliko će ovo stanje hibernacije potrajati? Voleo bih da mogu da vam kažem, ali to zaista nije moguće proceniti. Postoji li način da vi nekako pomognete da taj period bude što kraći? Zapravo, postoji... naučite nekoga da igra Izvore. Svaka porudžbina u predstojećem periodu predstavljaće mali korak ka boljoj budućnosti. Jer, jedini resurs koji imamo, uz neograničene (količine) mane, jesu naše dosad objavljene karte. Jedini izvestan način za prevazilaženje krize je njihovo puštanje u svet. Jedini način za sledeći korak jeste da uspešno završimo prethodni. Ovo nije molba za pomoć, ali je možete shvatiti i tako. I nadalje ćemo ostaviti cene na postojećem nivou, uz prilično nerazumni popust koji je sada na snazi, i tako će Izvori magije ostati poslednja luka mira, sigurna od inflacije, rasta cena, pada kursa dinara i bilo čega sličnog. Možda i uđemo u istoriju kao jedina stvar u Srbiji koja za više od tri godine nikada nije poskupela, već pojeftinila. ;)

Pozdravljam vas, od srca, i za kraj vam tvrdim samo jedno: videćemo se mi još.

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2019 Izvorimagije.com