Pravila igrePitajte nas...Mapa sajtaForum Izvora
 
 

Vrti Mago, udri Germane!

22/7/2008

... Ideja je prosta: German je glavni ubica špila; Negdanji Mago je „punjač“, sposoban da ojača i bilo koje drugo biće ako German nije u blizini...

 
 

Da li čitate tekstove na sajtu?

Čitam sve tekstove!

Samo najzanimljivije

Retko čitam tekstove

Uopšte ih ne čitam

 
 

Tekstovi

 
 

Takmičarski deo

 
 

Informacije - Sve u vezi sa takmičenjima

 
 

Zloćko, 29/9/2008

Zloćkove misli XXXIV: WANTED: PORAVNANJE

(Ova kolumna bavi se dodatnom procenom karti nedelje, a autor je sastavlja u saradnji sa svim igračima aktivnim na forumu, na posebnoj temi ove namene.)

Svi oni (uključujući i mene) koji se nisu na vreme dočepali Poravnanja, uskoro će imati priliku da to isprave. Privremena/prinudna zamena (Zemljotrag Ravnanja) mi je oduvek delovala pomalo sporo, tako da stvarno jedva čekam da vidim kako se Simbol Saveza pretvara u prah brzinom iznenađenja, pre nego što ijednom uspe da me dokači (svaka sličnost sa Simbolima Saveza nekog određenog igrača je slučajna, prim. aut.). Realno, jedini slučaj kada vam je Zemljotrag korisniji jeste ako igrate sa žutom Pošasti gde možete beskonačno da ga reciklirate. Takođe, upravo je Zemljotrag bio razlog zašto reprint Poravnanja nismo videli i ranije, već je to mesto promo-karte zauzela Prirodna Transformacija, ali čekanju je sada kraj...

 
karta: Poravnanje

Još od prve edicije, Poravnanje je zajedno sa Raščinjavanjem zaselo na tron apsolutnih uništivača artefakata i promena, iz prostog razloga što je jako zgodno imati kartu koja rešava dva tipa problema. U vezi sa tim, nedavno sam primetio i jedan interesantan detalj: iako rade potpuno istu stvar, te dve karte imaju različite tekstove u skladu sa tim na koji od pomenuta dva tipa permanenata njihove boje imaju primarni "pik". Ipak, za razliku od simetrije koju te dve karte sugerišu, artefakti i promene nikako nisu u istom položaju. Zašto to kažem? Pa, svega dve boje mogu da unište promenu, dok kod artefakata taj broj iznosi tri. Još ako se uzme u obzir činjenica da promena ima oko 45% više, dolazi se naizgled do nelogičnosti u sistemu same igre. Odgovor leži u tome da npr. nema običnih artefakata (pa su na papiru "jači"), da postoje artefakt-bića, kao i da su opreme "trajnije" od oreola, pa postoji veća potreba za njihovim uklanjanjem.

 

Obično pri "špilovanju" svaki igrač razmišlja o artefaktima i promenama kao o jednoj kategoriji problema za koje mora predvideti rešenje, verovatno baš zbog Poravnanja i Raščinjavanja koji su prećutno prihvaćeni kao standard iako vrše ne tako često viđanu funkciju eliminacije više tipova permanenata jednom kartom.

Što se tiče ocenjivanja Poravnanja, slutim da sam u pomalo nezgodnoj situaciji. Kao prvo, u pitanju je karta koja radi elementarnu stvar i to na vrlo efikasan način, te je stoga rado viđena (čak nezaobilazna) u svakom špilu koji koristi zelenu boju. Sa druge strane, to što radi nije nimalo spektakularno niti ključno za taktiku bilo kojeg špila i u njemu će naći mesto samo kao podrška bez obzira na ideju, a opet to je upravo ono što i treba da radi... Paaaa, pretpostavljam da na kraju nemam mnogo izbora:

Standardna igra (1na1)5 / 5 : Jedna karta koja rešava dve stvari i tako vam štedi prostor u špilu. Bolje od karte ovog tipa se jednostavno ne može ni očekivati.

Ocenite za standardnu igru (1na1):

12345Prosek ocena: 5 (ukupno glasova: 15)

Timske varijante5 / 5 : Dovoljno je npr. da u Magičnom srcu samo jedan član tima drži četiri Poravnanja u špilu i može se reći da se njegov tim obezbedio od pretnji pomenutog tipa. U Kraljevoj gardi će verovatno biti potrebno da još neko od saigrača žrtvuje poneko mesto u špilu, a i to će verovatno biti "žuta Poravnanja".

Ocenite za timske varijante:

12345Prosek ocena: 5 (ukupno glasova: 9)

Draft/Limit4 / 5 : Možda nije prvi pik na draftu, ali definitivno morate razmisliti o rešavanju ovih tipova permanenata (pogotovo oprema!), a kao što već rekoh: bolje od ovog ne može.

Ocenite za draft/limit:

12345Prosek ocena: 4.67 (ukupno glasova: 9)

Kada sam video koja je ilustracija iskorišćena za novo Poravnanje, moram priznati da sam bio malko zbunjen, jer ne verujem da je iko očekivao ovakav potez. Ali moram da priznam da je super ispalo, mada se ponekad zapitam da li bi u nekom trenutku ova karta mogla iščeznuti u oblačku logike, samo ako bi igra shvatila da desna polovina ilustracije nije validna meta leve polovine. ;)
Ili ne, jer je proširenje slike dovelo i do proširenja fukcionalnosti... :) (prim. ur.)

Ocenite ovaj tekst:

 
 
XHTML 1.0 Strict & CSS2
Copyright © 2005-2020 Izvorimagije.com